SVETI FORKERN - ZAVETNIK PRITRKOVALCEV

(u. 490)

FORTCHEREN, škof iz Trima (Irska), svetnik. Na podlagi zapisov v knjigi “Libro di Armagh (prim. 16. ab-ba-bb) je sv. Patricij svojega učenca sv. Lomana pustil ob izlivu rekel Boyne, kjer naj bi varoval ladjo, ki jo je sv. Patricij pripeljal na severno Irsko. Po določenem času je Loman iz pokorščine ukazu sv. Patricija zapustil kraj ob izlivu rekel Boyle in se ustavil v Trimu, katerega svetni gospodar je bil Feidlemidh, sin Laeghiaira Mac Neilla, kralja Irske.

Forkern, sin Feidlemidha se je spreobrnil h krščanstvu po tem, ko je poslušal pridige sv. Lomana. Za njim sta se spreobrnila in dala krstiti tudi njegov oče in mati Schotha, ki je bila hči kralja Britanije. Po tistem, ko se je oče Feildlemidh posvetil Bogu in sv. Patriciju in predal svoje posesti, se je umaknil  v Cluain-Lighean (okraj Clonlyon, grofija Leix). Loman in Forkern sta ostala v Trimu, kjer sta se pridružila sv. Patriciju. Skupaj so zgradili cerkev “XXV anno antequam fundata esset ecclesia Alti Machae (petnajst let pred tem, ko je bila postavljena Cerkev v Alti Machi). Skladno z zapisi v delu “Annali dei Quattro Maestri” naj bi bila Cerkev v Alti Machai ustanovljena leta 457. Loman je postal prvi škof v Trimu. Na smrtni postelji je svojo Cerkev zaupal Forkernu, ki pa je temu nasprotoval. Ni hotel sprejeti očetove dediščine, ker se je posvetil Bogu in sv. Patriciju. Kljub temu je to breme sprejel, vendar samo za tri dni. Po tem je upravo posesti predal nekemu romarju, ki se je imenoval Cathladi oz. Cathald.

Nekateri drugi viri navajajo, da je Forkern, po tem, ko je zapustil Trim ustanovil samostan Roscrea, kjer je bil tri leta njegov učenec tudi sv. Finnian iz Clonarda. G. Henskens trdi, da je umrl leta 490.

Njegov praznik v Trimu (Meath) obhajajo 17. februarja (Martirologij iz Tallaghta) skupaj s še sedemnajstimi zavetniki; 11. oktobra pa v Killfortchernu (Carlow), ki ga je Colgan razpoznal kot kraj, kjer je Fortkern zgradil svoj samostan.