SREČANJE PRITRKOVALCEV NA BLEDU

 V nedeljo, 3.maja 2015, je potekalo pokrajinsko srečanje pritrkovalcev na Bledu, ki se ga je udeležila tudi naša domača skupina (Sara Blažun, Martin Kogoj, Jakob Kogoj in Nejc Štucin). Ob 14. uri smo se s pletno peljali na otok, kjer smo ob 15. uri začeli z uradnim delom.  Po kratkem nagovoru predsednika krožka slovenskih bogoslovcev Mateja Vinojčiča se je začelo pritrkavanje. V dveh urah pritrkavanja je nastopilo 21 ekip z Gorenjske in okolice. Pritrkavanje je prečudovito odmevalo v vsej svoji lepoti in milini. Po končanem pritrkavanju smo se pritrkovalci udeležili šmarnične pobožnosti s sveto mašo, ki jo je vodil domači župnik Janez Ferkolj. Zahvalil se nam je za posebno lepo pritrkavanje in s priprošnjo  Mariji Kraljici smo zaključili sveto mašo. Sledila je še podelitev priznanj in majhna pogostitev za vse zbrane. Pritrkavanje za nas mlade je bilo res posebno doživetje, saj smo pritrkavali na otoku in dobili veliko novih izkušenj ter ohranili polno lepih spominov.

 

PRITRKOVALSKO SREČANJE V ŽLEBEH

Na zadnjo majsko nedeljo, 31.maja 2015, smo imeli pritrkovalci svoje zadnje letošnje srečanje, ki je bilo za Ljubljano in okolico. Srečanje je potekalo na hribčku podružne cerkve v Žlebeh, ki je del župnije Preska pri Medvodah. Tudi tokrat so se tega srečanja udeležili naši mladi vrli pritrkovalci (Sara Blažun, Martin Kogoj in Nejc Štucin). Na začetku nas je pozdravil domači župnik Jure Koželj, ki pa je bil nekoč tudi sam predsednik pritrkovalskega krožka slovenskih bogoslovcev, ki takšna srečanja s pomočjo župnije tudi organizirajo. Na začetku smo se priporočili kraljici Mariji z litanijami matere Božje. Pri petih litanijah so sodelovali tudi otroci. Po samem nagovoru župnika in predsednika krožka, se je samo pritrkavanje tudi začelo. Sodelovale so mnoge skupine, ki so prišle od blizu in daleč. Za nas je bilo pritrkavanje v tej cerkvici še poseben izziv, ker smo igrali na 3 železne in en bronast zvon, ki ga vojna k sreči ni odnesla. Samo pritrkavanje je v malo oblačnem vremenu prečudovito odmevalo po vsej širni okolici. Glasba zvonov je navduševala mnoge, ki so prišli poslušati to izjemno pesem zvonov. Po samem pritrkavanju je sledila še pogostitev, ki so jo pripravili pridni župljani. Predsednik krožka je v spomin podelil priznanja, da ne bi pozabili na čudovito pritrkavanje pri tej podružnični cerkvici v Žlebeh. Tudi to pritrkavanje je bilo za nas polno novih spoznanj in idej, ki nas bodo spremljaj še dolgo časa. Vsako srečanje in pritrkavanje širom naše dežele, nam daje moč in energijo, da rastemo in se razvijamo v dobre, vestne in odgovorne pritrkovalce.

SREČANJE PRITRKOVALCEV V ROVTAH

Na zadnjo majsko nedeljo, 29.5.2016, smo imeli pritrkovalci pokrajinsko srečanje za Primorsko, ki je potekalo v Rovtah. Udeležili smo se je tudi naši pritrkovalci (Martin Kogoj, Alenka Plohl, Nejc Štucin) Ob 14. uri smo imeli šmarnice in litanije, ki jih je vodil domači župnik Janez Petrič. Po šmarnicah smo se zbrali pred župnijskim domom, kjer smo imeli predstavitev župnije in nagovor predsednika PKSB gospoda Tilna Oberwalder – Zupanca. Po uvodnem delu se je začelo pritrkavanje. Nastopilo je 12 ekip od blizu in daleč. Igrali smo na 4 bronaste zvonove, ki so bili uliti v strojni tovarni in livarni v Ljubljani. Melodije so prečudovito odmevale naokoli, saj so pritrkovalci pokazali neverjeten talent. Glasba je prečudovito odzvanjala daleč in odganjala dežne kaplje, ki so se bližale. Po končanem delu je sledila še pogostitev in dobili smo novo priznanje v polni in bogati zbirki. Domov smo se vrnili z neverjetnimi pozitivnimi izkušnjami, ki jih bomo za večno hranili v naših srcih.

PRITRKOVALSKO SREČANJE V ŽELEZNIKIH NA GORENJSKEM

V župniji Železniki je dne, 5.junija 2016, potekalo srečanje za gorenjsko. Prišle so mnoge ekipe od blizu in daleč. Na začetku so v prečudoviti cerkvi sv. Antona puščavnika odmevale litanije Matere Božje, ki jih je vodil župnik Tine Skok. Po nagovoru in predstavitvi zvonov je sledilo pritrkavanje na prečudovite 4 Božje klicarje. Sodelovale so naslednje ekipe: Srednja vas v Bohinju, Mengeš, Brezje, Koroška Bela, Sveti Lenart, Predoslje, Novaki, Lahovče, Tržič, Besnica, Ljubljana - Kašelj/Zalog, Cerklje na Gorenjskem, Šmartno v Rožni dolini, Brdo pri Lukovici, Lom in Železniki. Iz naše župnije so se srečanja udeležili (Nejc Štucin, Sara Blažun, Katarina Blažun in Martin Kogoj).Oblaki so neusmiljeno polnili nebo in upali smo, da nas ne bodo ujele kaplje dežja. Pritrkavanje je bil zven posebni tonov, ki jih pritrkovalec zlije v čudovito harmonijo prelepe melodije. Zven zvonov je v vsej polnosti in lepoti odmeval po vsem kraju. Ko smo ravno končali s pritrkavanjem nas je presenetila ploha. Ob dobri pogostitvi nam je predsednik PKSB Tilen Oberwalder Zupanc podelil priznanja. Ob tem nam je povedal naj krepimo pritrkovalski duh in razvijamo svoj talent ter ohranjamo kulturo, ki je polna veselja in miline.

VSESLOVENSKO PRITRKOVALSKO SREČANJE ŠENTJERNEJ NA DOLENJSKEM

V nedeljo, 11.septembra 2016, smo se pritrkovalci zbrali na vseslovenskem pritrkovalskem srečanju,, ki je bilo v Šentjernjeju na dolenjskem. Zelo smo bili veseli, ko je litanije vodil nekdanji predsednik PKSB Boštjan Gorišek. Po končanih litanijah nas je nagovoril župnik Anton Trpin, ki je predstavil župnijo, cerkev in zvonove. V čast nam je bilo da je na srečanje prišel tudi sam župan Radko Luzar. Po nagovorih je sledilo pritrkavanje v zvoniku. Na vseslovensko srečanje so se uvrstile naslednje ekipe:ROVTE, LOKAVEC, CERKVENJAK, BESNICA, ŠKOCJAN PRI NOVEM MESTU, VRH SVETIH TREH KRALJEV, VRHPOLJE, CERKLJE N A GORENJSKEM, STOPIČE, RAKA, LJUBLJANA-KAŠELJ/ZALOG(Nejc Štucin, Marin Kogoj, Alenka Plohl, Katarina Blažun), ŠMIHEL, ŽELEZNIKI, PREČNA, LAHOVČE, MIKLAVŽ NA DRAVSKEM POLJU, ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI in ŠENTJERNEJ. Pritrkavanje je prelepo odmevalo po vsem kraju. Bilo je nekaj posebnega, saj so pritrkovalci prikazali pravo mojstrstvo v igranju melodij. Poslušanje je bilo prelepo. Po samem pritrkavanju smo imeli še pogostitev in podelitev priznanj. Druženje pritrkovalcev je dogodek, ki nazorno pokaže, da je pritrkavanje umetnost, ki še dolgo ne bo zamrla.

PRITRKOVALSKO SREČANJE V ŽUPNIJI LJUBLJANA - KAŠELJ/ZALOG

V nedeljo, 14. maja 2017, je v Župniji Ljubljana/ Kašelj – Zalog potekalo srečanje pritrkovalcv za Ljubljano in okolico. To srečanje je bilo izrednega pomena, saj smo domači pritrkovalci želeli prevzeti organizacijo srečanja ob skorajšnji prvi obletnici novih zvonov v Zalogu. Pritrkavanje se je začelo ob 15. uri v župnijski cerkvi posvečeni Angelom varuhom. Vsi prisotni smo bili počaščeni, da je uvodni del z litanijami vodil sam upokojeni nadškof Alojz Uran. Litanije Matere Božje je zapel župnijski pevski zbor Mlada srca pod vodstvom Jerneja Berdena. Njihovo petje je segalo v višave, saj so izjemni glasovi nazorno pokazali, kaj pomeni petje pri nedeljski maši. Po uvodnem delu je župnik Andrzej Gosek predstavil župnijo od samih začetkov leta 1975 pa vse do danes. Gospod upokojeni nadškof Alojz Uran pa je v svojem pozdravnem govoru nazorno povedal, da je pritrkavanje nekaj čudovitega. Pritrkavanje je pesem, je harmonija in je predajanje talenta vsem ljudem. Vodja domačih pritrkovalcev Nejc Štucin je predstavil nove zvonove ''od odbora do zvonika''. Po samem uvodnem delu je sledilo pritrkavanje v zvoniku. Nastopilo je 14 ekip: Črniče, Brdo 1 in 2, Šmartno pri Litiji 1 in 2, Stopiče (NM), Lokavec, Mengeš, Preserje pod Krimom, Lj - Vič, Šmartno v Rožni dolini, Lj - Sostro, Lj - Kašelj/Zalog, Lj - Črnuče. Po končanem pritrkavanju je sledila še pogostitev in podelitev priznanj. V zahvalo vsaki ekipi smo podelili še majhne lesene zvončke z napisom, da jih bodo spominjali na naše srečanje. To srečanje je bilo v prečudovitem duhu, saj nas je Bog obvaroval dežja. Bili smo polni novih idej in lepih misli, da pritrkavanje še naprej raste in se razvija v neskončne širjave.

PRITRKOVALSKO SREČANJE V ŠMARJETI NA DOLENJSKEM

V nedeljo, 28. maja 2017, smo se v čudoviti cerkvi sv. Marjete v Šmarjeti zbrali pritrkovalci na regijskem pritrkovalskem srečanju za Dolenjsko. Srečanja se je udeležilo 13 ekip, in sicer: Šentjernej, Škocjan – starejši, Sv. Duh – Veliki trn, Sv. Peter – Otočec, Črmošnjice, Semič, Kapitelj (NM), Stopiče, Ljubljana/Kašelj – Zalog, Šmartno v Rožni dolini, Škocjan mlajši, Mengeš in seveda domačina iz Šmarjete. V čudoviti cerkvi smo imeli litanije Drinskih mučenk in čaščenje Najsvetejšega, ki ga je vodil župnik Andrej Golčnik. Imel je tudi pozdravni govor ter predstavitev župnijske cerkve. Prav iz te župnije je doma sestra Krizina Bojanc – blažena Drinska mučenka. Bila je redovnica med hčerami Božje ljubezni. Po pritrkavanju so nas poleg župnijskega doma pod šotorom, prijazno pogostili kar s piknikom. Bogoslovec Tilen Oberwalder Zupanc je bil tokrat odsoten, a ga je prijazno nadomestil hudomušni bogoslovec Janez Meglen. Izbrane so bile štiri ekipe (Otočec, Semič, Škocjan mlajši in domača ekipa iz Šmarjete) za vseslovensko pritrkovalsko srečanje 10. septembra 2017 v župniji Preserje pod Krimom. Pritrkovalci se prisrčno zahvaljujemo gospodu župniku za izjemno prijaznost, gospodinjam za izvrstno pecivo in domačinom, ki so prisluhnili pesmi zvonov in nas sprejeli medse.

VSESLOVENSKO PRITRKOVALSKO SREČANJE V PRESERJU POD KRIMOM, 10.9.2017

Letošnje vseslovensko pritrkovalsko srečanje je bilo v Preserju pod Krimom, kjer so doma zelo pridni in vztrajni pritrkovalci. Čeprav smo imeli oblačno in z dežjem blagoslovljeno nedeljo, je bilo srečanje v zelo velikem duhu. Zbrale so se ekipe od blizu in daleč. Nastopile so ekipe: Bovec, Novaki, Šebrelje, Vipava, Lj. - Kašelj / Zalog, Lj. - Vič, Brdo, Preserje, Besnica, Tržič, Kranj – Čirče, Bukovščica, Otočec, Škocjan ml., Semič, Šmarjeta. Na začetku so nas že litanije Matere božje popeljale v visoka pričakovanja prečudovitih pritrkovalskih viž. Župnik Jože Treven je predstavil župnijo in inštrumente, na katere bodo vestni pritrkovalci pokazali svoj talent. Tilen Oberwalder Zupanc pa je kot predsednik PKSB predstavil pravila in sam potek srečanja. Melodije so pritrkovalci izvabljali iz 4 bronastih zvonov, ki so kot lahkoten veter potovale naokoli. Samo pritrkavanje je bila čudovita harmonija ubranih rok zvonarjev, ki so dali jasno vedeti, da pritrkavanje ne bo zapustilo slovenskega prostora. Po končanem muziciranju smo se ob pogostitvi naužili še telesne hrane. Predsednik je vsem nastopajočim podelil priznanja in dejal, da naj pesem zvonov odmeva v duhu goloba, ki se je kot sveti duh spustil na zemljo. 

PRITRKOVALSKO SREČANJE V GORNJEM GRADU, 20.5.2018

Na prečudovito nedeljo je v katedrali svetega Mohorja in Fortunata v Gornjem gradu potekalo srečanje za Štajersko. To srečanje je bilo še posebej čudovito, saj smo igrali na izjemne Božje glasnike. Novi zvonovi v katedrali so bili oktobra lani posvečeni in vlili so jih v livarni Albert Bachert , tako kot naše. Veliki zvon ima težo 2400 kg in ima izjemno prodoren glas. Že tik ob prihodu ekip je gospod župnik vklopil vse 4 zvonove in nakazal izjemen dan. Na začetku srečanja smo imeli po običaju litanije, ki so naznanjale, da bo pritrkavanje Božja bližina živega Stvarnika. Po končanem uvodnem delu nam je župnik gospod Ivan Šumljak pokazal čudoviti Božji grob, ki je delo staro okoli 150 let, saj prikazuje križev pot Jezusovega trpljenja. Poudaril je tudi naj bo pritrkavanje izraz Božje navzočnosti med nami. V nagovoru nas je pozdravil tudi župan Stanko Ogradi, ki nas je spodbudil naj pritrkavamo odločno in zavzeto. Svojo besedo je imel tudi novi referent pritrkovalcev Tomaž Polanec. Poudaril je resen in izjemen pristop k ohranjanju te prelepe Božje glasbe. Tilen Oberwalder Zupanc je predstavil potek srečanja in pritrkavanje je dobilo ''zeleno luč''. Nastopile so ekipe: ŠMIHEL NAD MOZIRJEM (mlajši), ŠMIHEL NAD MOZIRJEM (starejši), STOPIČE, ČRNIČE, MENGEŠ, LJ-KAŠELJ/ZALOG, VELENJE - SV.MARTIN, ŠENČUR, ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI, LJ-ČRNUČE,  LJ-ŠENTVID. Svoj talent so pritrkovalci izpopolnjevali iz minute v minuto. Vsaka melodija je bila izjemna in glas zvonov je potoval skozi kraj. Pesem zvonov je tako postala živo občestvo tistih, ki se trudijo ohraniti to prelepo pesem. Na podelitvi priznanj se je župnik zahvalil vsem skupinam za izjemen trud in dovršeno glasbo zvonov. Na koncu pa so nas zvonovi pospremili na mirno pot proti svojim župnijam.